SKAGEN Focus Fund
Als kopen met korting loont
De afgelopen drie jaar heeft het SKAGEN Focus Fund ijzersterk gepresteerd. Zo sterk dat het door Lipper Refinitiv is verkozen tot beste wereldwijde small- en midcap-aandelenfonds. Portfoliomanagers Jonas Edholm en David Harris zetten in op solide winstgevende bedrijven die tegen een flinke discount worden verhandeld. “Wij hebben er geen problemen mee om contrair te handelen.”
Value-fondsen hadden het lang lastig. Bent u verrast dat het SKAGEN Focus Fund dit jaar de prijs wint van beste wereldwijde aandelenfonds?
Jonas Edholm: “Nou, ik ben er vooral heel blij mee dat een waardefonds weer in staat is om een prijs te winnen. Sinds QE was de waardestrategie zwaar uit de gratie. Gelukkig zijn wij als team bij elkaar gebleven en hielden wij vast aan onze beleggingsuitgangspunten. Nu het gratis geld voorbij is en we zijn teruggekeerd naar een normaler beleggingsklimaat heeft onze strategie de wind weer mee."
"De erkenning die deze prijs geeft komt niet uit de lucht vallen. In de periode 2020 tot en met 2022 heeft het fonds sterke resultaten laten zien. In de afgelopen drie jaar boekte het fonds een rendement van bijna 20%, een kleine 10% meer dan de benchmark.”
Hoe is de fondsstrategie in een paar woorden te vatten?
“Het SKAGEN Focus Fund belegt op een geconcentreerde manier in kleine en middelgrote aandelen wereldwijd.
Daarbij zijn we vooral op zoek naar solide bedrijven die tegen flinke kortingen ten opzichte van hun genormaliseerde winsten worden verhandeld. Wij hebben er geen problemen mee om contrair te handelen. Sterker nog, dat is wat we het liefste doen.”
U bent als enige verantwoordelijk voor het fonds? “Nee, ik beheer het fonds de laatste zeven jaar samen met David Harris. Daarbij maken wij ook gebruik van de inzichten van de managers van de andere fondsen van SKAGEN en natuurlijk van het analistenteam.”
Kopen met korting is de manier om de benchmark structureel te verslaan? “Wij denken van wel, ook al zijn we niet de enigen die zo in de wedstrijd staan. Elke belegger wil met korting kopen. Maar ik denk wel dat onze aanpak uniek is. Er zijn maar weinig deep value-beleggers die wereldwijd opereren in het small- en midcapsegment. Wij kopen daarbij vooral aandelen die ondergewaardeerd zijn ten opzichte van hun genormaliseerde winstontwikkeling."
Jonas Edholm: “Er zijn maar weinig deep value-beleggers die wereldwijd opereren in het small- en midcapsegment”
"Additionele winst buiten de genormaliseerde is meegenomen, maar die nemen wij in onze analyse niet mee. Daarin zijn wij heel conservatief. Ook bedrijven waarvan sterke cashposities en tastbare assets op de beurs worden genegeerd, kunnen op onze aandacht rekenen.
"Overigens gaat het ons niet alleen om lage waardering. Wij letten ook op veranderingen die aandelen extra koerspotentie geven. De grootste positie in de portefeuille is bijvoorbeeld de Amerikaanse supermarkt Albertsons. De markt schat de kans op een overname van de retailer door Kroger op 15%, wij denken eerder aan 80%. Maar ook zonder overname is het een zwaar ondergewaardeerd bedrijf. Ook hebben we oog voor spin-offs waarvan de toekomstige waarde veelal niet worden gezien.
"Voordeel is dat wij een hele grote vijver hebben om in te vissen. Wereldwijd tellen de beurzen duizenden kleine en middelgrote aandelen, vaak aandelen die niet op de radar staan van beleggers. Die hebben immers meer oog voor de grote namen. Goede research maakt dan al snel verschil. Doordat wij onze strategie al zo lang uitvoeren, kunnen wij relatief snel bepalen of een aandeel wel of niet past in de portefeuille. Momenteel bestaat de portefeuille uit 48 posities.”
Opmerkelijk is de sterke overweging van grondstoffenbedrijven en de lage weging van Amerikaanse bedrijven.
“Het klopt dat wij stevige posities hebben in een aantal laag gewaardeerde grondstoffenbedrijven, die bijvoorbeeld actief zijn in het delven van edelmetalen en nikkel. Terwijl goud, mede door de oorlog in Oekraïne, de weg omhoog heeft gevonden, noteren goudmijnen tegen een grote korting. Door de energietransitie verwachten wij een sterke vraag naar industriële metalen. De keuze om relatief weinig in de VS te beleggen, minder dan 15% van de portefeuille, heeft alles te maken met de hoge prijzen van aandelen in de VS. We bewegen het fonds naar die gebieden waar de meeste waarde zit.
"Heel aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld middelgrote Japanse banken. De keuze vorig jaar om drie van deze banken te kopen, heeft de fondsresultaten een flinke duw omhoog gegeven. Terwijl Japanse banken sterk profiteren van het veranderende Japanse monetaire beleid, waarbij weer ruimte is voor hogere rentes, kosten Japanse banken momenteel slechts 25% van hun faillissementswaarde."
"Vooral in het small- en midcapsegment zijn veel aandelen te vinden die wel actief zijn in de groene transitie maar door de markt niet op waarde worden geschat."
"Iets anders waar we ons tegenwoordig over verbazen is de lage volatiliteit, terwijl de Amerikaanse bankenonrust volgens onze inschatting meer is dan wat losse incidenten. Ook dat klopt niet.”
Energie-aandelen hebben niet jullie voorkeur?
“Betere verwachtingen hebben we van contraire en ondergewaardeerde bedrijven die meehelpen aan de groene transitie en waarvan de waarschijnlijke verhoging van hun ESG-rating de koersen hoger kunnen zetten. Dan moet bijvoorbeeld worden gedacht aan cementbedrijf Cementir of methanolproducent Methanex. Vooral in het small- en midcapsegment zijn veel aandelen te vinden die wel actief zijn in de groene transitie maar door de markt niet op waarde worden geschat.”
Hoe belangrijk is duurzaamheid in de fondskeuzes?
”Dat is heel belangrijk. Niet voor niets heeft het SKAGEN Focus Fonds een SFDR 8-label. Wij zullen niets kopen zonder een positief advies van het ESG-team. Daarbij helpt de duurzaamheidsanalyse van een bedrijf om een beter inzicht te hebben hoe een bedrijf zich verder zal ontwikkelen.”
Hoe zien de beleggingsverwachtingen er voor dit jaar uit?
“Wij denken dat de rentes op dit moment op hun piek zitten en de komende tijd weer zullen dalen."
"Daarom kijken we nu naar zwaar ondergewaardeerde en onderbelichte bedrijven die van deze ontwikkeling kunnen profiteren. Om die reden hebben wij twee Canadese houtbedrijven, Canfor en Interfor, in de portefeuille. Beide bedrijven beschikken over en positieve cashpositie en kunnen profiteren van de door ons verwachte normalisatie van de houtprijzen in de komende twee tot drie jaar.”
Welke risico’s vrezen jullie het meest?
“Dat de inflatie niet naar beneden komt, zoals de markt verwacht, waardoor rentes niet dalen maar juist verder stijgen. Daarbij is er ook het risico dat de Amerikaanse bankencrisis niet stopt maar verergert. Andere risico’s zijn de komst van een diepe recessie en dat geopolitieke spanningen verder oplopen. Ik denk dan met name aan een oorlog tussen China en Taiwan. Zelf verwacht ik dat laatste niet binnen afzienbare tijd.
Maar gelukkig hebben we de risico’s in de portefeuille breed gespreid, waardoor het fonds in elk beleggingsklimaat overeind moet blijven. Dat de gekozen aandelen tegen korting worden verhandeld, helpt natuurlijk ook om mogelijke verliezen te beperken.”
Is het label voor content die door IEXProfs wordt gepubliceerd in samenwerking met commerciële partners.