J.P. Morgan Global Dividend Fund
Winnaar LSEG L:ipper Fund Award Equity Global Income
“Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
Portefeuillemanager Sam Witherow van het succesvolle JPMorgan Global Dividend Fund verwacht dat dividendaandelen de komende jaren bovengemiddelde rendementen zullen boeken. Slimme portefeuillekeuzes en de hulp van AI moeten het rendement van het fonds extra laten groeien.
Hoe verliepen de eerste maanden van 2024 voor het JPMorgan Global Dividend Fund?
Sam Witherow: “Precies zoals in 2023. Voor dividendbeleggers blijven de marktomstandigheden lastig. Gelukkig presteert het fonds beter dan zijn benchmark en ook beter dan de meeste van zijn peers. Maar de brede aandelenmarkt verslaan is in het huidige aandelenklimaat moeilijk. Alle aandacht gaat immers naar een paar groeiaandelen. Wel zijn er inmiddels duidelijke signalen dat het Magnificent Seven-effect minder wordt. De Magnificent Seven zijn inmiddels de Fab Four. Dat komt meer in de buurt van de uitkomst van de gelijknamige western. In de film overleven slechts drie van de zeven helden het eindgevecht.”
Dat betekent dat het nu een goed of een slecht moment is om voor een dividendstrategie te kiezen?
“Een goed moment. Onze verwachting is dat dividendaandelen de komende jaren bovengemiddeld goed kunnen presteren. Daar zijn twee redenen voor: de relatief lage waardering en de huidige lage pay-out."
Sam Witherow: “De brede aandelenmarkt verslaan is in het huidige aandelenklimaat moeilijk”
"De relatieve waardering van dividendaandelen tegenover aandelen die weinig tot geen dividend uitkeren ligt momenteel veel lager dan gemiddeld. Daarbij bedraagt de dividend payout-ratio nu iets meer dan 35%. Dat is echt heel erg laag. Dat maakt niet alleen de kans groter dat dividenden betaald kunnen worden maar vooral dat deze uitkeringen kunnen worden verhoogd. Vier jaar geleden lag de pay-out ratio bijvoorbeeld nog op 50%.”
Ook een andere indicator voorspelt goede rendementen voor dividendaandelen. De geschiedenis toont verder aan dat dividendaandelen in de eerste 12 maanden nadat centrale banken willen stoppen met renteverhogingen de best presterende aandelencategorie vormen. Echter, door de alles overheersende AI-trend is er van dit effect nog weinig te merken.”
Timing doet er voor de dividendbelegger toe?
“Niet als de beleggingshorizon lang is. Wie aandelen met een robuuste dividendgroei koopt, mag ervan uitgaan dat deze over een periode van 5 jaar de brede markt zullen verslaan. Dat blijkt ook uit de prestaties van ons fonds. Het kan wel eens een jaar tegenzitten, maar op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd, zo is de ervaring.”
"De geschiedenis leert dat in de eerste 12 maanden nadat centrale banken willen stoppen met renteverhogingen dividendaandelen de best presterende aandelencategorie vormen"
Op 3- en 5-jaarsbasis laat het JPMorgan Global Dividend Fund een outperformance zien ten opzichte van de benchmark en andere dividendfondsen. De stijlmatrix verraadt een duidelijke voorkeur voor (zeer) grote bedrijven en een stijl die het midden houdt tussen value en growth.
“Ik vraag me af hoe lang groeiaandelen nog op de troepen vooruit blijven lopen”
Maar ja, zolang beleggers vooral die paar glanzende techaandelen maar blijven kopen, heeft de gemiddelde dividendbelegger het nakijken.
“Die stelling zou ik graag willen nuanceren. Voor een 100% waardebelegger is dat zeker het geval, maar wij hebben een gemengde portefeuille ingericht met ook ruimte voor groeiers. Elk bedrijf dat meer dan 1% dividend uitbetaalt, kan door ons worden gekocht. Zo zijn alle sectoren vertegenwoordigd. De grootste positie in het fonds is Microsoft. Ook Meta is inmiddels aangekocht. Beide bedrijven moeten sterk van de AI-trend profiteren. Maar ik vraag me af hoelang groeiaandelen nog op de troepen vooruit blijven lopen. Als mean reversion optreedt, dan zouden de koersen van achtergebleven aandelen moeten opveren.”
Hoeveel dividend keert het fonds jaarlijks uit? “Wij geven nu 2,9%. Dat is 35% meer dan de brede markt.”
De fondsportefeuille bestaat uit tegen de 70 aandelen. Dat is een bewuste keuze?
“Jazeker. Het doel van het fonds is om de benchmark sterk te outperformen. Daarom hebben we gekozen voor een wereldwijd gespreide beste ideeënportefeuille. Wil je alle sectoren en regio’s voldoende vertegenwoordigen, dan kom je uit op 70 aandelen. Worden het er minder, dan nemen de risico’s toch echt wel toe.”
Het ene dividendaandeel is het andere niet. Welke soorten dividendaandelen hebben jullie voorkeur?
“Het fonds belegt in drie soorten van dividendaandelen. Het meeste geld zit in bedrijven met een lang trackrecord en een sterk businessmodel die middelhoge dividenden uitkeren maar de wens hebben deze te verhogen. Dan kopen we bedrijven die nu weinig dividend uitgeven maar genoeg ruimte hebben om het dividend de komende jaren flink te verhogen. Dat zijn de dividendgroeiers. Ten slotte beleggen we in bedrijven die al veel van hun winst aan dividend uitgeven maar voldoende vrije cashflow genereren om dat vol te kunnen houden.”
Hoelang worden posities in het fonds aangehouden?
“De turnover lijkt zo op het eerste gezicht tamelijk hoog met tegen de 70% per jaar. Maar daarbij gaat het vooral om het aanpassen van bestaande posities, door deze uit te breiden of iets terug te brengen. Aandelen in de portefeuille houden we gemiddeld drie jaar aan. Komt er voor een aandeel een beter alternatief op de radar dan kopen we dat. Uit een backtest die we onlangs hebben uitgevoerd kwam naar voren dat de hoge turnover van het fonds waardevermeerderend heeft uitgepakt.”
Wat doet het team verder om het fondsrendement te maximaliseren. Wordt AI al ingezet?
“We gebruiken Smart Monitor. Dat is een AI-programma, waarmee we razend snel bruikbare informatie over een aandeel kunnen vinden. Het helpt ook om kansrijke bedrijven te vinden die we anders niet zouden hebben gevonden. Maar we gebruiken bijvoorbeeld ook andere AI-software die de statistische waarschijnlijkheid van toekomstige rendementen vergelijkt met de voorspellingen van onze analisten.”
Wat zijn de belangrijkste fondsrisico’s?
“Een groot risico is altijd als er iets misgaat met een van de bedrijven in de portefeuille. Dan zijn er portefeuilleconstructierisico’s en factorrisico’s. Daar gebruiken we speciale risicomodellen voor. Concentratierisico’s houden we laag door regio’s en sectoren tamelijk neutraal te houden. Een sector mogen we bijvoorbeeld niet meer dan 4% onder- of overwegen.”
Welk type dividendaandelen zou het in de komende periode extra goed kunnen doen?
“We prefereren momenteel defensieve bedrijven boven cyclische aandelen. Je wil als belegger ook voorbereid zijn op negatieve gebeurtenissen die niemand verwacht. Cyclische bedrijven zijn op dit moment vrij hoog gewaardeerd omdat beleggers een zachte landing hebben ingeprijsd. We zijn met name positief over nutsbedrijven, zeker die nutsbedrijven die sterk inzetten op duurzame energie. AI vraagt enorm veel elektriciteit. Dat verklaart ook waarom installatiebedrijven en producenten van schakelaars onze positieve aandacht hebben."
"Ook zijn we overwogen in chipbedrijven. De vraag naar chips zal enorme toenemen. Er wordt altijd gezegd dat in elektrische auto’s enorm veel chips zitten. Dat klopt, maar dat geldt inmiddels ook voor ‘gewone’ brandstofauto’s.”
Welke aandelen kunnen beter niet worden gekocht?
“We zijn voorzichtig met defensieve voedingsbedrijven. Hun vooruitzichten zijn niet al te gunstig. De volumegroei is momenteel negatief, waarbij consumenten steeds meer voor huismerken gaan. De lange geschiedenis van een jaarlijkse volumegroei van 2% en een prijsgroei van 2% lijkt voor de komende jaren voorbij.”
Is duurzaamheid nog een belangrijke factor om rekening mee te houden? “Dat is zeker het geval. Duurzaamheid is sterk gecorreleerd met robuuste dividendgroei.”
“We zijn met name positief over nutsbedrijven, zeker die nutsbedrijven die sterk inzetten op duurzame energie. AI vraagt enorm veel elektriciteit.”
Is het label voor content die door IEXProfs wordt gepubliceerd in samenwerking met commerciële partners.